Συχνές ερωτήσεις-απορίες

 

Μην περιμένετε να πέσετε θύμα κλοπής για να αποφασίσετε να την εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας, ο συναγερμός είναι ένας από τους φθηνότερους τρόπους για να αποτραπεί ένας διαρρήκτης. Η πλειοψηφία των διαρρηκτών, πριν εισβάλλουν σε ένα σπίτι, ελέγχουν το επίπεδο ασφάλειάς του.Η παρουσία ενός συστήματος είναι αρκετή για να τους αποτρέψει και να τους αναγκάσει να ψάξουν άλλο χώρο να διαρρήξουν, γλιτώνοντάς σας από πολλά προβλήματα. Σκεφτείτε ότι ένα σύστημα ασφαλείας μπορεί να κοστίζει λιγότερο από μια αξιόπιστη θωρακισμένη πόρτα και να καλύπτει ολόκληρο τον χώρο.
Σε περίπτωση που η εξωτερική σειρήνα χτυπάει κάθε φορά που γίνεται διακοπή ρεύματος, απαιτείται σέρβις του συναγερμού και συγκεκριμένα αλλαγή της μπαταρίας του κέντρου. Λόγο πτώσης της κεντρικής μπαταρίας και απουσίας τροφοδοσίας, η σειρήνα δίνει συναγερμό αυτοτροφοδοτούμενη από τη δική της μπαταρία.
Σύστημα ασφάλειες χωρίς σύνδεση με κέντρο λήψης σημάτων σημαίνει ημίμετρο.
Το ΚΛΣ κρατάει ζωντανό το σύστημα ασφαλείας και τον ιδιοκτήτη πλήρως ενημερωμένο για μία πληθώρα στοιχείων όπως:
Σήμα διάρρηξης και συγκεκριμένα από ποιο σημείο (ζώνη) του προστατευόμενου χώρου προήλθε.Σήμα λήξης του συναγερμού
Όπλιση και αφόπλιση του συστήματος συναγερμού και από ποιόν χρήστη έγινε συγκεκριμένα.
Σήμα αφόπλισης του συναγερμού που έγινε υπό απειλή.
Σήμα προσωπικής απειλής.
Σήμα ιατρικής βοήθειας.
Σήμα πυρανίχνευσης .
Έλεγχος καλής λειτουργίας της επικοινωνίας.
Σήμα επαναφοράς ή αποκατάστασης μετά από πρόβλημα της τηλεφωνικής γραμμής.
Σήμα συναγερμού σε περίπτωση προσπάθειας ανεύρεσης του κωδικού πληκτρολογίου.
Σήμα εξαίρεσης ζωνών κατά την όπλιση του συναγερμού.
Υπέρβαση ορίου κατανάλωσης σειρήνας ή αποσυνδέσεως της.
Πρόβλημα ή βραχυκύκλωμα καλωδίων ζώνης.
Υπέρβαση ορίου κατανάλωσης βοηθητικής εξόδου (τροφοδοσία ραντάρ)
Πρόβλημα ή διακοπή ρεύματος (220V) και επαναφορά.
Έλεγχος κατάστασης μπαταριών του συστήματος 24 ώρες. Πτώση μπαταρίας ή αποσύνδεσης της και επαναφορά ή επανασύνδεσή της.
Χάσιμο πραγματικής ώρας της κεντρικής μονάδας και επαναπρογραμματισμός της.
Αποστολή καταστάσεων με τα σήματα που έχει λάβει ο σταθμός από το σύστημα συναγερμού προς τον πελάτη.
Ενημέρωση του συνδρομητή σε περίπτωση μη όπλισης του συστήματος μετά από το πέρας του ωραρίου λειτουργίας.
Η λειτουργία κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης  ενισχύει σημαντικά την ασφάλεια και προστασία καθότι παρέχει  ασφαλέστερη αναγνώριση του επισκέπτη, οπτικό έλεγχο του χώρου οποιαδήποτε χρονική στιγμή και από οπουδήποτε σημείο απομακρυσμένα θέλουμε .H χρήση Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης (CCTV) αφενός λειτουργεί αποτρεπτικά, λόγω της ύπαρξης εξωτερικών και εσωτερικών καμερών και αφετέρου παρέχει επίβλεψη του χώρου τοπικά η από μακριά σε πραγματικό χρόνο, καθώς και σε μεταγενέστερο καθότι η εικόνα αποθηκεύεται και είναι διαθέσιμη για αναπαραγωγή.
Επιλέξτε την εταιρία που έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να παρέχει στον τελικό χρήστη το κατάλληλο εκείνο προϊόν που θα καλύπτει τις ανάγκες του και θα του διασφαλίζει την ιδιωτικότατα των προσωπικών του δεδομένων.
Ζητήστε να σας κάνουν δοκιμαστικό demo στον χώρο σας, πως θα βλέπετε με τις κάμερες που θα τοποθετήσετε.
Ζητήστε να σας δείξουν τις πιστοποιήσεις γνώσης σε θέματα διαδικτύου μια και είναι απαραίτητο γιατί όλα τα καταγραφικά μεταδίδουν εικόνες μέσω internet.
Ζητήστε να σας δείξουν τις προδιαγραφές  τις πιστοποιήσεις και την χώρα προέλευσης των προϊόντων.
Ζητήστε να σας δείξουν όλα εκείνα τα έξυπνα  λογισμικά (Video analytics) που θα σας δώσουν αποτελεσματικότητα στην ποσότητα των καμερών που βλέπετε έτσι ώστε να μπορείτε να τις διασυνδέσετε και με το σύστημα ασφαλείας
Απαραίτητη είναι από την εγκαταστάτρια εταιρία η συμβουλευτική γνώση  νομοθεσίας της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων και η ενημέρωση του τελικού αγοραστή, διότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούν να εγκατασταθούν εικονολήπτες.
Ξέρετε ότι σύμφωνα με στατιστικά της Ελληνικής αστυνομίας ένας διαρρήκτης χρειάζεται δέκα περίπου λεπτά για να μπει και να φύγει από ένα χώρο ,επίσης καθώς προσπαθεί να μπει μέσα μπορεί να θελήσει να σπάσει την πόρτα του σπιτιού σας ή κάποιο παράθυρο ,η επιδιόρθωση των ζημιών εκτός από πολύ χρόνο θα σας στοιχίσει και με χρήματα.
Για τον λόγο αυτό εγκαθιστούμε συστήματα περιμετρικής ανίχνευσης στα μπαλκόνια, στα παράθυρα, στις περιφράξεις και οπουδήποτε εξωτερικά ώστε να  αφήσουμε τους επίδοξους διαρρήκτες έξω και μακριά από τον προστατευόμενο χώρο αλλά και να ενεργοποιήσουμε το σύστημα ασφαλείας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Συζητήστε με τον σύμβουλο τεχνικό ώστε να χρησιμοποιήσετε το προϊόν εξωτερικής ανίχνευσης  που ανταποκρίνεστε στις δικές σας ανάγκες ώστε να ωφεληθείτε από όλα τα πλεονεκτήματα που σας προσφέρει.
Φυσικά. Όλα τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού δίνουν τη δυνατότητα για τη λεγόμενη «νυχτερινή όπλιση». Οπλίζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο «παρακάμπτουμε» τα ραντάρ και μπορούμε να κινούμαστε κανονικά στον χώρο. Τον ρόλο της προστασίας αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τα περιμετρικά συστήματα, όπως εξωτερικά beam, υπέρυθρες μπάρες, μαγνητικές επαφές (παγίδες) κλπ. 
Σε περίπτωση λάθος χειρισμού του συναγερμού, ο πελάτης παρακαλείται να καλεί στο κέντρο και να ενημερώνει τους χειριστές για το λάθος, δίνοντας πάντα τον κωδικό ασφαλείας με τον οποίο επικοινωνεί. Εφόσον είναι όλα εντάξει, οι χειριστές δεν προβαίνουν σε περαιτέρω ενέργειες και έτσι δίνουν άμεση προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν.
Για να εξασφαλίσει ο πελάτης ότι το σύστημά του θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να ανταποκριθεί σε τυχόν παραβίαση, θα πρέπει να φροντίζει να πραγματοποιεί το τακτικό service μία φορά το χρόνο, καθώς και την αλλαγή των μπαταριών του συστήματος (που αποτελούν αναλώσιμα υλικά) κάθε δύο χρόνια. Κατά την επίσκεψή του στο χώρο, ο τεχνικός πραγματοποιεί και γενικό έλεγχο του συστήματος έτσι ώστε να βεβαιώνεται ότι όλες οι ζώνες λειτουργούν κανονικά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σύστημα συναγερμού στέλνει τα σήματα στο κέντρο μέσω της τηλεφωνικής γραμμής του πελάτη. Έτσι, σε περίπτωση που αυτή κοπεί για οποιονδήποτε λόγο, το σύστημα αδυνατεί να στείλει σήματα στο κέντρο, παρά το γεγονός ότι ο συναγερμός λειτουργεί κανονικά στο χώρο και χωρίς γραμμή τηλεφώνου. Φυσικά, το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με τη χρήση GSM (κινητού τηλεφώνου) ως εφεδρικό κανάλι επικοινωνίας, για την αποστολή των σημάτων στο κέντρο.
Η ύπαρξη ζώων μέσα σε μια οικία εξοπλισμένη με ένα σύστημα συναγερμού, μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες πηγές προβλημάτων. Οι κάτοχοι των ζώων όφειλαν να τα προσέχουν συνεχώς και να τα διατηρούν μακριά από τους επιτηρούμενους χώρους, ώστε να αποφεύγουν τους λανθασμένους συναγερμούς.  Οι κατασκευαστές αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και πλέον υπάρχουν στην αγορά ανιχνευτές ειδικά κατασκευασμένοι για τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι, ένα ζώο μπορεί να κινείται ακόμα και μέσα στην επιτηρούμενη περιοχή, χωρίς να ενεργοποιείται ο συναγερμός.
Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επισημαίνει ότι τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης πρέπει να υπακούουν στην αρχή της αναλογικότητας, να εγκαθίστανται, δηλαδή, μόνον όταν έχουν αποκλειστεί άλλα ηπιότερα μέσα, όπως είναι οι έλεγχοι από προσωπικό ασφαλείας, συστήματα συναγερμού, καλύτερος φωτισμός.Ειδικότερα για τους δημόσιους χώρους προβλέπεται:

Πολυκατοικίες ή γραφεία. Η εγκατάσταση γίνεται σε κοινόχρηστο χώρο με απόφαση του οργάνου που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση του συγκροτήματος (π.χ.της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας) σύμφωνα με τον Κανονισμό. Αν δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον Κανονισμό απαιτείται συναπόφαση των 2/3 των ενοίκων, ενώ απαγορεύεται να ελέγχεται η πρόσβαση στα κατ’ ιδίαν διαμερίσματα. Επιτρέπεται, υπό όρους, η εγκατάσταση κάμερας από μεμονωμένο ιδιοκτήτη ή ένοικο για την επιτήρηση οχήματος.
Τράπεζες. Επιτρέπεται σε όλους τους χώρους, εκτός από τις τουαλέτες, και τα δεδομένα διατηρούνται το πολύ ώς 90 μέρες.
Ξενοδοχεία, πανσιόν κ.λπ. Πρέπει να περιορίζεται σε χώρους για τον έλεγχο εισερχομένων – εξερχομένων. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση καμερών στους χώρους εστίασης και στους διαδρόμους που οδηγούν στα δωμάτια του ξενοδοχείου, στις τουαλέτες και στους χώρους που πραγματοποιούνται δραστηριότητες αναψυχής όπως πισίνες, γυμναστήρια, χώρους άθλησης, αποδυτήρια.
Εμπορικά κέντρα και καταστήματα. Επιτρέπεται στα σημεία εισόδου-εξόδου, στα ταμεία, στους χώρους φύλαξης χρημάτων, στις αποθήκες εμπορευμάτων και στάθμευσης. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να επιτραπεί σε χώρους που κυκλοφορούν οι πελάτες και συγκεκριμένα σε εμπορικά κέντρα ή σε καταστήματα που διακινούνται εμπορεύματα μεγάλης αξίας, όπως κοσμηματοπωλεία. Στις περιπτώσεις αυτές οι κάμερες πρέπει να εστιάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο στα πρόσωπα των πελατών και των υπαλλήλων.
Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα. Πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στη σημεία εισόδου, εξόδου, στους χώρους ταμείων ή κρίσιμων εγκαταστάσεων (αποθήκες ιατροφαρμακευτικού υλικού κ.λπ.). Οι κάμερες απαγορεύεται να ελέγχουν την κίνηση σε αίθουσες αναμονής, κυλικεία, χώρους εστίασης, σε διαδρόμους νοσοκομείου, θαλάμους ασθενών, εξέτασης, σε τουαλέτες, λουτρά, γραφεία γιατρών. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργούν για την επιτήρηση βαριά ασθενών ή ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Επιτρέπεται και όταν είναι ανοικτοί για το κοινό.
Δημόσιους χώρους στάθμευσης. Ναι στη λειτουργία για την αποφυγή κλοπής, διάρρηξης κ.λπ.
Πρατήρια υγρών καυσίμων. Επιτρέπεται την ημέρα και κατά τις νυχτερινές ώρες (20.00 ώς 08.00) στους χώρους που βρίσκονται οι αντλίες βενζίνης και οι αποθήκες καυσίμων.
Εκκλησίες, νεκροταφεία. Μόνον όταν οι χώροι είναι κλειστοί για το κοινό.
Στη περίπτωση που εγκατασταθεί ένα κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης σε έναν χώρο (πχ σε ένα κατάστημα) και επιθυμούμε να το παρακολουθούμε από άλλο σημείο (πχ από το σπίτι μας) απαιτούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: 
 
- ένα δικτυακό καταγραφικό (σχεδόν όλα τα σύγχρονα DVR είναι δικτυακά) ώστε να συνδεθεί στο ρούτερ του χώρου
- γρήγορο ίντερνετ  για την μεταφορά εικόνας και ήχου
- στατική IP
Στις περισσότερες των περιπτώσεων η προϋπόθεση που απουσιάζει είναι η στατική IP, καθώς συνήθως προτιμάται η δυναμική IP λόγω μικρότερου κόστους. Και μέσω δυναμικής IP, πάντως, υπάρχει η λύση χρησιμοποιώντας κάποια υπηρεσία όπως το DynDns.
Στην περίπτωση που ο συναγερμός απενεργοποιηθεί λόγω εξαναγκασμού ή απειλής το Κέντρο Ελέγχου ειδοποιείται άμεσα για την αναγκαστική απενεργοποίηση του συναγερμού, εξομοιώνει την απενεργοποίηση με παραβίαση του συστήματος ασφαλείας και ακολουθεί την διαδικασία που προβλέπεται σε περιπτώσεις παραβίασης δηλαδή την άμεση ενημέρωση του προσωπικού ασφαλείας και της αστυνομίας.

Τα βασικά στοιχεία ενός συστήματος συναγερμού είναι:

  • ο πίνακας
  • το πληκτρολόγιο
  • το radar
  • η εξωτερική και εσωτερική σειρήνα
  • τα φωτοκύτταρα
  • οι παγίδες
  • ο αναγνώστης καρτών
  • η πυρανίχνευση
  • η ασύρματη σύνδεση
  • κέντρο ελέγχου